Bij het schrijven van deze column zitten we in de startfase van het Europees Kampioenschap voetbal. Naast dat ik een fanatiek voetbalkijker ben - ik roep wel 'het is maar een spelletje', maar zo schijn ik me niet te houden tijdens de wedstrijd :) - kijk ik ook altijd vanuit het oogpunt van individuele- en teamprestaties die het ene team sterker en succesvoller maken dan het andere team.
De parallellen tussen een voetbalteam en een finance team binnen een organisatie zijn zeker te trekken. Om succesvol te zijn binnen beide disciplines is het een vereiste een goede samenwerking, heldere strategie, goed leiderschap en een mix van talenten en vaardigheden te hebben. Daarnaast speelt cultuur een belangrijke rol in het succes van een (sport)team.
Er zijn meerdere parallellen te trekken, maar ik zal er hier vier uitlichten.
De teamsamenstelling:
Binnen een voetbalteam hebben de spelers verschillende rollen om succesvol het 'spelletje' te spelen. De keeper, verdediger, middenvelder en/of aanvallers. Iedere rol heeft een belangrijke positie en ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheden die het team succesvol maken.
Binnen een finance team zijn ook diverse rollen noodzakelijk vertegenwoordigd om een financieel gezonde organisatie te kunnen voeren. In deze rollen van CFO's , analisten, controllers en administrateurs, dragen zij ieder binnen hun eigen functie een grote verantwoordelijkheid voor het succes van het team … en de organisatie.
Elke rol heeft zijn eigen kennis, kunde en expertise nodig. De output van de ene rol is de input voor de volgende, net als bij het spelopbouw binnen een voetbalteam.
De strategie:
Succesvolle voetbalteams hebben een duidelijke strategie; een spelplan en tactiek voor elke wedstrijd die afgestemd wordt op de sterktes en zwaktes van zowel het eigen team als de tegenstanders.
Ook voor een finance team is het ontwikkelen van strategieën en plannen in lijn met de organisatiedoelen een must. Steeds vaker zie je binnen organisaties het finance team als Business Partner opgesteld staan om organisatiedoelstellingen in kaart te brengen, te budgetteren en de risico’s te analyseren.
Het Leiderschap:
Binnen het voetbal team bepaalt de trainer/coach de strategie. Naast strategie uitzetten en de vaardigheden monitoren en trainen, is het motiveren van de spelers binnen het team een belangrijke rol voor de trainer/coach.
Op het veld moeten de spelers het zelf doen, zelf de motivatie naar boven halen, de scherpte erin brengen etc. al dan niet 'gecoacht' door de aanvoerder binnen het team.
Een finance team wordt geleid door de CFO. Deze bepaalt in grote lijnen de financiële koers en geeft leiding aan de Finance & Control divisies. Binnen deze divisies is iedere medewerker verantwoordelijk voor zijn/haar rol en de werkzaamheden die hier bij horen. Een teamleider staat 'in het veld' om zaken te coördineren of de teamleden te coachen.
'Iedere topsporter heeft een coach … waarom jij als professional niet?!'
Training & Coaching
Om het beste te kunnen geven en zichzelf als individu en als team continue te verbeteren, trainen spelers dagelijks hun vaardigheden en het 'blind' vinden van elkaar. Effectief communiceren (zowel verbaal als non-verbaal) is hierin essentieel om een succesvolle samenwerking tot stand te brengen.
Ook hier is een parallel in te trekken. Steeds vaker wordt aan medewerkers binnen finance teams training en coaching aangeboden om hun hard- en soft skills blijvend te ontwikkelen. Deze laatste lijken steeds belangrijker te worden. Veel werkzaamheden kunnen via AI of andere geautomatiseerde systemen overgenomen worden, maar het vertalen en verbinden van deze uitkomsten voor de organisatie en naar je stakeholders blijft mensenwerk. Afstemming en communicatie staat daarbij centraal.
Naast bovengenoemde parallellen is er nog een belangrijke overeenkomst te trekken, cultuur. Dit geldt voor een voetbalteam maar zeker ook voor een finance team. Maar dit geldt uiteraard voor alle teams binnen de gehele organisatie al dan niet een sport organisatie.
Bron: Lenioni – Piramide van Lencioni
Om te komen tot succesvolle teams is het aanwezig- of bewust ontwikkelen van de onderdelen die een sterk team maken een must;
De piramide van Lencioni is opgebouwd uit vijf lagen, waarbij elke laag afhankelijk is van de onderliggende lagen. Het aanwezig zijn van de laag zorgt voor het positieve effect van de laag erboven, bijvoorbeeld wanneer er 'vertrouwen' aanwezig is binnen een team, zullen teamleden ook eerder effectief conflicten aangaan en oplossen. Het ontbreken van deze laag in het team zorgt voor het disfunctioneren. Beide kanten hebben invloed op het functioneren binnen het team en komt tot uiting in de bovenliggende lagen.
Conclusie
Zowel een voetbalteam als een finance team bestaat uit professionals die ieder hun eigen rol vervullen, met eigen expertise, vaardigheden en motivatie. Deze dragen bij aan het succesvol realiseren van de gestelde doelen en resultaten. Naast eigenaarschap voor eigen ontwikkeling, zijn effectieve communicatie en samenwerking essentieel om succesvol te zijn.
Nog veel voetbalplezier!
Column week 26 voor cmweb.nl is op persoonlijke titel geschreven door Jolanda van der Steen, Ambassadeur van Future Fit Financials, een onafhankelijke vereniging voor en door financials, werkzaam als zelfstandig organisatieadviseur/trainer/coach voor organisaties, TEAMS en personen.