Schaal van Samenwerking Een routekaart voor teamontwikkeling
Datum: woensdag 5 april 2023 Leerlijn: Persoonlijke Ontwikkeling Spreker: Pieter Schoe en Floor Vullings
De deelnemers hebben intensief kennis gemaakt met een praktische methode om de samenwerking in hun eigen team substantieel te verbeteren. Daarmee kunnen ze de volgende dag al aan de slag. De Schaal wordt ondertussen in elke bedrijfstak gebruikt. Hierdoor werden de vragen uit de groep gelijk extra nuttig voor de rest van de deelnemers.
Op de Schaal wordt onderscheid gemaakt tussen drie ‘werelden’:
Een wereld waarin goed wordt samengewerkt, waarin afspraken worden geborgd en men elkaar gemakkelijk en positief kan aanspreken, met actie als gevolg.
Daarnaast is er ook een ‘wereld’ waarin men graag overlegt, maar waar besluiten moeilijk genomen worden, want ook de bezwaren zijn belangrijk om meegenomen te worden. Onderzoek, overleg, compromissen zijn aan de orde van de dag en niemand krijgt er energie van. Een ‘ja’ op een besluit blijkt toch te vaak een ‘nee’ in de praktijk. Met nieuw overleg als gevolg.
De derde ‘wereld’ is een snelle wereld met botsingen. Men is kritisch op elkaar en dat heeft discussie tot gevolg. De ander heeft wat te doen, wat leidt tot irritaties. Conflicten en gevecht maken deel uit van de dagelijkse gang van zaken. Wie is het slimst en verwerft de meeste macht?
Het zijn werelden van verschil. Zodra er een gezamenlijk doel is wordt het ook knetter duidelijk dat goed samenwerken het verschil maakt. In grote organisaties zijn er zoveel subdoelen dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. De afdeling sales heeft als doel zoveel mogelijk te verkopen, maar de afdeling productie loopt over door gebrek aan personeel. Een ziekenhuis wil de beste zorg, maar een zorgverzekeraar let op de prijs. Hoe je hiervan een gezamenlijk doel van maakt (zonder aandacht voor de samenwerking) is tijdens deze Nive workshop duidelijk geworden.
De deelnemers hebben een helder inzicht gekregen in hoe teams zich ontwikkelen en ook kunnen terugvallen in hun ontwikkeling. En hoe ze hun eigen team kunnen indelen op de Schaal en met de aangeboden tips direct aan de slag kunnen. Aan het einde van de Workshop hebben ze een winstwaarschuwing mee gekregen: een team naar de knoppen helpen kan met één opmerking, met één besluit. Een team opbouwen is een stap voor stap proces, waarbij na elke stap weer nieuwe vragen komen. ‘Gedoe blijft’, het verschil zit in hoe je met gedoe omgaat: Samenwerkend, ontlopend of overlevend?
Belangrijkste inzichten van de deelnemers
De effecten op verschillend gedrag.
Besef op welke plek je je bevindt.
Moeilijkheden eerst herkennen om daarna naar mogelijkheden te gaan.
De tips om van de ene naar de andere schaal te gaan.
Duidelijkheid over hoe je samenwerken kan verbeteren.
Hoe je van conflict naar samenwerken gaat.
Stappen om een proces te draaien als het nodig is.
Logica tussen overleven <> ontlopen <> samenwerken.
Samenhang – overleven, ontlopen, samenwerken.
Weer fris op netvlies, bewuster aandacht geven.
Samenwerken vraagt investeren én gezamenlijk doel.
Aspecten van ‘ontlopen’; kracht van die fase benoemen.
Investeren in vertrouwen is belangrijk.
Blijven communiceren is heel belangrijk.
Gezamenlijke agenda moet duidelijk zijn.
Vertrouwen - vertrouwen - vertrouwen.
De verschillende stadiums van samenwerken.
Gedrag dat gelinkt zit aan de schalen.
Samenwerken omvat een breed scala.
Maak zaken / ervaringen bespreekbaar om te groeien.
De website van het Nive gebruikt functionele en analytische cookies om de website goed te laten functioneren. Door verder te gaan op de website, gaat u daarmee akkoord.