Datum: dinsdag 5 maart 2024 Leerlijn: Goed Bestuur Spreker: Grethe van Geffen
Is het een noodlot dat omstanders alleen maar toekijken bij grensoverschrijdend gedrag en zelf niets doen? Of kun je daar in jouw organisatie invloed op uitoefenen? Immers, als manager ben je er niet altijd. Het helpt enorm als collega’s onderling vroegtijdig interveniëren.
Tijdens deze Nive Masterclass hebben de deelnemers veel praktische inzichten gekregen over wat er nou eigenlijk gebeurt rond grensoverschrijdend gedrag op het werk, en ideeën over een goede aanpak.
Het was een afwisseling van inzichten uit wetenschap en bedrijfskunde, en toepassing daarvan op ieders eigen werksituatie. Er is gekeken naar het objectieve en subjectieve karakter van grensoverschrijdend gedrag: dat immers creëert een lastig te hanteren dynamiek op het werk. Duidelijk werd dat de oplossing vaker ligt in het goed managen van de dynamiek dan in het zoeken van ‘de waarheid’.
Er zijn ook specifieke risicofactoren te benoemen voor dit thema. Een oefening tijdens de masterclass bracht meer helderheid welke factoren voor ieders organisatie het meest relevant zijn.
Ook gingen de deelnemers aan de slag met de redenen voor omstanders om zich afzijdig te houden of zich er juist mee te bemoeien. Het Actieve Bijstander Model helpt de organisatie én de omstander bij het collectief weerbaar worden en verantwoordelijkheid nemen. Het is een aanpak met vijf elementen:
De website van het Nive gebruikt functionele en analytische cookies om de website goed te laten functioneren. Door verder te gaan op de website, gaat u daarmee akkoord.